İletişim Açısından Modernist Bir Yazar : Franz Kafka ve İmgelem Dünyası
Yard. Doç. Dr. Ayşe Koncavar'ın Türkiye İletişim Araştırmaları Derneği Dergisi için yazmış olduğu makaleyi inceleyeceğiz. İletişimsel açıdan modern insanın sorunlarına ve Dönüşüm adlı öykünün hocamızca belirlenen fenomenlerinden en anlama geldiğini irdeleyeceğiz. Bu fenomenler yalnızlık, yabancılaşma, ölüm ve ailedir.
1. GiriÅŸÂ
Kafka, toplumsal değişimi analiz ederek; yabancılaşmanın unsurlarını ortaya koymak istemiştir. Aslında eserlerinde "fantastik bir dünya" yahut "gerçeküsütü" kurlamamıştır. Bakış açısını görülemeyenlere yoğunlaştırmıştır. 20. yüzyıl başlarında sanayileşmenin aile ilişkileri üzerindeki etkisini ve bürokrasinin etkisini gözler önene dermek isteyen Kafka, gündelik yaşamın çıkmazları içerisine boğulmuştur.
Kafka'nın eserlerinde yarattığı Kafkaesk dünya, Platoncu ideaya benzer, doğru gerçekliği temsil eder; buna karşılık insanın fiziksel varlığı yanılsamalr perdesine vuran bir gölgeden başka bir şey değildir. Kafka insan yaşamında somut durumlar olarak kavranan şeyleri alegori olarak görmektedir.
Dönüşüm romanındaki her simge yaÅŸamımızda var olan bir olguyu kapsar. Baba otoritesi aile kurumunun eziliciÄŸini, çalar saat ve müdürün eve gelmesi kapitalist sistem içindeki bakıyı dile getiriyor. Gregor, kapitalist sistem içindeki ferdi yabancılaÅŸmanın birebir temsilidir. Onu böcekleÅŸtiren, car olan kapitalist sistemin tüm kurumlarıdır. Greger Samsa ayrıca Kafka'nın kendi kimliÄŸini korumak için mücadele etmesi gereken bir figürdür.Â
Â
Daha Fazlasını Görmek İçin Tıklayınız
Tepkileriniz Nedir?






